În Monitorul Oficial Nr 182 / 23 februarie 2021 a fost publicat Ordinul Președintelui ANAF nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015 pot depune până la data de 25.02.2021
Această modificare survine ca urmare a publicării Legii nr. 296 din 18 decembrie 2020, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
În data de 21 august 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial Nr. 764, Ordinul nr. 3281/2020 pentru modificarea Declaratiei 394 (D394)
Ordin privind modificarea și completarea anexei la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.737/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a persoanelor impozabile, în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune, precum și pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314 și art. 315 din Codul fiscal, în situația în care România este stat membru de înregistrare.
Deșeurile alimentare sunt o problemă globală, care afecteaza bunăstarea și mediul în care trăim, dar și economia.
O modificare privind amânarea la plată a TVA și de eliberare a garanției pentru importurile de bunuri a fost aprobată prin ordinul Ministrului Finanțelor Publice și publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 567 din 30 iunie 2020.
Pentru solicitarea înregistrarii în scopuri de TVA, societătile comerciale trebuie să declare înainte de începerea activității economice
Pentru a nu fi încadrate ca având risc fiscal ridicat, fapt ce poate duce la refuzarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, companiile care intentionează să solicite înregistrarea în scopuri de TVA trebuie să țină cont de criteriile adoptate prin HG.nr.340/2020.
Este important ca firmele din România să știe că au șansa de a recupera TVA pentru anumite bunuri și servicii achiziționate, dacă solicită acest lucru.
Luna Februarie a început cu vești bune pentru Contabili, referitor la TVA (Taxa pe Valoare Adăugată).
Ai o companie cu obiect de activitate achiziția și ulterior vânzarea de autoturisme? Ești plătitor de TVA și impozit pe profit?
Ai omis înregistrarea unor facturi? Știu, nu este vina ta! În activitatea de zi cu zi a unei companii se întâmplă ca facturile să nu fie transmise la timp către contabilitate.
Nu ai fonduri suficiente pentru implementarea un sistem automat de verificare a coduri fiscale? Ți-ai dori o soluție similară cu API TVA dar mai economică pentru optimizarea activității contabile?
Anul 2020 se apropie cu pași repezi și nu vine singur ci însoțit de „remediile rapide” ale Consiliului UE, modificări în domeniul Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie.
Se apropie data limită de completare a Declarațiilor periodice D300, D390 și D394? Ai multe coduri fiscale de verificat?
Pus în aplicare, în România, pentru prima dată, în anul 2013, sistemul TVA la încasare a avut ca scop deblocarea fluxului de trezorie pentru:
TVA este o taxă pe care firmele și consumatorii finali o simt și o suportă în fiecare factură. Ea este aplicată procentual la valoarea bunurilor/serviciilor și se reflectă în prețul final.
Află cum să aplici, corect și ușor, noile modificări ale Normelor de TVA (Taxa pe Valoare Adăugată), adoptate de Guvernul PSD, condus de Prim-Ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă, prin Hotărârea Nr. 213 din 10 aprilie 2019.
Ai decis să te promovezi online folosind serviciile rețelei de socializare Facebook sau motorului de căutare Google?
Află că atât factura Facebook cât și factura Google reprezintă obligații declarative și fiscale, fie că ești Plătitor de TVA, fie că ești Neplătitor de TVA.
Factura este unul din documentele ce stau la baza oricărui act comercial de tip Business to Business, iar întocmirea corectă a acesteia, cu respectarea elementelor obligatorii, este o cerință impusă prin Codul Fiscal. Principalul element dintr-o factură, ce indentifică în mod unic un partener este codul unic de identificare/codul de identificare fiscală (CUI/CIF).
Se modifică cota de TVA pentru turism și activități conexe. Un paradox al modificării care intră în vigoare la 1 noiembrie 2018
Pentru a facilita accesul populației la servicii de turism și a scădea evaziunea fiscală, Guvernul a aprobat în sedință, la începutul lunii octombrie, modificarea cotei de TVA (Taxa pe Valoare Adaugată) pentru turism si activități conexe acestuia. Concret, începând cu 1 noiembrie 2018, cota de TVA se reduce de la 9%, cât este în prezent, la 5% pentru o serie de servicii care se desfășoară în domeniul ospitalității.
Combaterea evaziunii fiscale în România este principalul motiv care a determinat Guvernul să impună folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic.
VerificareTVA.ro este un instrument ușor de utilizat care ajută la verificarea informațiilor despre TVA, rapid și eficient. Acest serviciu vă ajută să realizați verificările lunare/trimestriale prin diferite variante de acces: verificare punctuală, verificare în baza unor liste de coduri fiscale și prin validare automată, TVA API.
VerificareTVA.ro este prima platformă de verificare/validare TVA a persoanelor juridice din România. Inaugurată în martie 2012, în prima perioadă de la apariție a funcționat mai mult ca aplicație ce deservea scopurilor precise de verificare a plătitorilor/neplătitorilor de TVA, în timp ce astăzi este un site extrem de util, care se adresează atât celor care au nevoie de puține validări ale TVA, cât si celor care verifică lunar peste 40.000 de persoane juridice.
SPLIT TVA este un sistem de plată defalcată, devenit obligatoriu în 2018 și presupune:
* valoarea fără TVA, din suma facturată, să intre în contul furnizorului;
Evaziune - Sistemul de plată defalcată a TVA-ului a fost introdus după modelul Italiei, scopul major fiind de a reduce evaziunea fiscală în România, domeniul TVA fiind cel mai afectat. La capitolul încasări din TVA, aproape 40% nu ajung la stat (fraudă, erori, falimente, insolvențe, neplată TVA).
TVA – Taxa pe Valoare Adaugată – este una dintre taxele percepute de stat și este suportată de beneficiarii bunurilor și serviciilor, denumiți în continuare consumatori finali. La acest impozit participă toți cei care sunt implicați în ciclul economic realizării bunurilor și serviciilor care sunt purtătoare de TVA.