Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Ce este SPLIT TVA și cui se aplică?

Split TVA este un sistem de plată defalcată, devenit obligatoriu în 2018 și presupune:

  • valoarea fără TVA, din suma facturată, să intre în contul furnizorului;
  • TVA-ul să fie virat într-un cont separat.

Cotele de TVA, aplicabile în România

Care sunt entitățile obligate să aplice acest sistem?

1. Cei care au datorii la bugetul de stat, referitoare la TVA, existente la 31.12.2017 cu scadența 31.01.2018 și cei care înregistrează datorii la plata TVA mai vechi de 60 zile lucrătoare

Suma datoriilor este împărțită pe categorii: firme mari, firme mijlocii, firme mici și persoane fizice. În cazul firmelor mari s-a stabilit un plafon de datorii la plata TVA de 15.000 RON, pentru cele mijlocii un plafon de 10.000 RON, iar pentru cele mici și persoanele fizice plafonul este de 5.000 RON.
De exemplu, firmele mari care înregistrează datorii cu întârziere de 60 zile lucrătoare la plata TVA, cu valoarea de minimum 15.000 RON, vor fi obligate să aplice sistemul Split TVA.

2. Toate firmele care se află sub incidența procedurii de insolvență

Se poate evita intrarea în sistemul de plată Split TVA dacă se achită sumele restante în maximum 60 de zile lucrătoare. Firmele care nu reușesc această impunere vor fi obligate să aplice sistemul Split TVA începând cu data de 1 a celei de-a doua luni următoare celei în care s-a împlinit acest termen.
Vestea bună este că se poate ieși din acest sistem, dar după minimum 6 luni din momentul în care nu vor mai avea restanțe la TVA.

3. Contribuabili care aplică de bunăvoie Split TVA

Aceștia pot renunța după minimum 12 luni de la aplicarea sistemului, însă, doar la sfârșitul anului fiscal.
Firmele care aplică mecanismul de plată defalcată sunt obligate să transmită contul de TVA partenerilor (furnizori/prestatori/beneficiari). Cei care nu comunică riscă amenzi între 2.000 și 4.000 Lei.
Clienții companiilor care aplică sistemul Split TVA sunt și ei afectați, în sensul ca aceștia achită facturile de achiziție prin plăți defalcate în conturile separate, comunicate de furnizori.
Scopul sistemului de plată defalcată este lupta împotriva evaziunii fiscale, însă companiile suportă în ultimul timp tot felul de schimbări fiscale și devine din ce în ce mai greu să țină pasul cu acestea.

Verifică dacă persoanele juridice, care te interesează, aplică TVA, TVA la încasare sau Split TVA prin simpla interogare a codurilor fiscale, aici!