Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Ce este SPLIT TVA și cui se aplică?

SPLIT TVA este un sistem de plată defalcată, devenit obligatoriu în 2018 si presupune:

  • valoarea fără TVA, din suma facturată, să intre în contul furnizorului;

  • TVA-ul să fie virat într-un cont separat;

Care sunt entitățile obligate sa aplice acest sistem?

1. Cei care au datorii la bugetul de stat, referitoare la TVA, existente la 31.12.2017 cu scadența 31.01.2018 si cei care inregistreaza datorii la plata TVA mai vechi de 60 zile lucratoare.

Suma datoriilor este împărțită pe categorii: firme mari, firme mijlocii, firme mici si persoane fizice. In cazul firmelor mari s-a stabilit un plafon de datorii la plata TVA de 15.000 RON, pentru cele mijlocii un plafon de 10.000 RON, iar pentru cele mici si persoanele fizice plafonul este de 5.000 RON.
De exemplu, firmele mari care inregistreaza datorii cu intarziere de 60 zile lucratoare la plata TVA, cu valoarea de minimum 15.000 RON, vor fi obligate sa aplice sistemul SPLIT TVA.

2. Toate firmele care se afla sub incidenta procedurii de insolventa.

Se poate evita intrarea in sistemul de plata SPLIT TVA daca se achita sumele restante in maximum 60 de zile lucratoare. Firmele care nu reusesc aceasta impunere vor fi obligate sa aplice sistemul SPLIT TVA incepand cu data de 1 a celei de-a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit acest termen.

Vestea buna este ca se poate iesi din acest sistem, dar dupa minimum 6 luni din momentul in care nu vor mai avea restante la TVA.

3. Contribuabili care aplica de bunavoie SPLIT TVA.

Vestea buna este ca se poate iesi din acest sistem, dar dupa minimum 6 luni din momentul in care nu vor mai avea restante la TVA.
Acestia pot renunta dupa minimum 12 luni de la aplicarea sistemului, insa, doar la sfarsitul anului fiscal.
Firmele care aplica mecanismul de plata defalcata sunt obligate sa transmita contul de TVA partenerilor (furnizori / prestatori / beneficiari). Cei care nu comunica risca amenzi intre 2.000 si 4.000 Lei.
Clientii companiilor care aplica sistemul SPLIT TVA sunt si ei afectati, in sensul ca acestia achita facturile de achizitie prin plati defalcate in conturile separate comunicate de furnizori.
Scopul sistemului de plata defalcata este lupta impotriva evaziunii fiscale, insa companiile suporta in ultimul timp tot felul de schimbari fiscale si devine din ce in ce mai greu sa tina pasul cu acestea.
Introdu aici codurile fiscale ale persoanelor juridice care te intereseaza si verifica daca acestea aplica TVA, TVA la incasare sau SPLIT TVA.