Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Evaziune, diviziune și acțiune

Evaziune - Sistemul de plată defalcată a TVA-ului a fost introdus după modelul Italiei, scopul major fiind de a reduce evaziunea fiscală în România, domeniul TVA fiind cel mai afectat. La capitolul încasări din TVA, aproape 40% nu ajung la stat (fraudă, erori, falimente, insolvențe, neplată TVA). Mecanismul SPLIT TVA vine ca un gardian al taxelor pe valoare adăugată, în speranța că prin această măsură, Guvernul își dorește să încaseze încă 6 miliarde Lei din ceea ce se declară dar nu se plătește. Astfel, statul pasează în sarcina contribuabilului obligațiile de vărsare a TVA-ului, obligații care generează stres dar și costuri logistice.
Evaziune, diviziune si actiune.jpg
TVA-ul fiind principala taxă de colectare a banilor la bugetul de stat, a făcut ca modificările legislative să fie implementate ușor, în condițiile în care se urmărește de mult timp eradicarea evaziunii fiscale.

Diviziune – Lipsa de comunicare dintre clasa politică și mediul de afaceri a dus la defavorizarea companiilor care aveau datorii către stat, precum și a celor care au intrat in procesul de insolvență. Doar că sistemul creează o diviziune suficient de sesizabilă. Ea este creată companiilor care adoptă benevol sistemul SPLIT TVA. Voluntarii obțin anumite beneficii care fac o mare diferență între ei și cei obligați să aplice sistemul. O firmă care înregistrează datorii cu plata TVA-ului, va fi vizibil afectată față de competitorii favorizați de acest sistem.

O altă formă de diviziune categorică sunt pragurile etalon stabilite pentru categorii diferite de companii (mari, mici si medii).

Acțiune – Prima acțiune pe care acest sistem o are este asupra instrumentelor de plată. Obligativitatea aplicării plății defalcate duce la excluderea unora dintre ele. Cambiile, biletele la ordin și cecurile sunt sisteme de plăți care nu sunt integrate în forma actuală de SPLIT TVA. De exemplu, chiar dacă se emit două bilete la ordin, unul pentru contul special de TVA și altul pentru contul curent, nu este clar dacă primul mai poate circula ca GIR.

Toate acțiunile necesare procesului ar trebui comunicate de autorități în momentul notificării contribuabililor. Aceștia ar trebui îndrumați și învățați cum să verifice/să acționeze, chiar fără să cunoască în amănunt legea. Instrumentele de plată, conturile separate, numărul zilelor lucrătoare, aplicarea dobânzilor penalizatoare și a altor amenzi, duc la blocarea activității contribuabilului în loc să fie ajutat pentru a-și desfășura activitatea cât mai ușor și a ieși din obligativitatea sistemului SPLIT TVA.

Pe platforma www.VerificareTVA.ro poți verifica, în timp real, dacă o persoană juridică este plătitoare/neplătitoare de TVA, dacă plătește TVA la încasare/la facturare, dacă aplică sistemul de plată defalcată a TVA - Split TVA.

Crează-ți cont de utilizator pe www.VerificareTVA.ro și verifică GRATUIT 250 de coduri fiscale, timp de 14 zile!