Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Evaziune, diviziune si actiune

Evaziune - Sistemul de plata defalcata a TVA-ului a fost introdus dupa modelul Italiei, scopul major fiind de a reduce evaziunea fiscala in Romania, domeniul TVA fiind cel mai afectat. La capitolul incasari din TVA, aproape 40% nu ajung la stat (frauda, erori, falimente, insolvente, neplata TVA). Mecanismul SPLIT TVA vine ca un gardian al taxelor pe valoare adaugata, in speranta ca prin aceasta masura, Guvernul isi doreste sa incaseze inca 6 miliarde Lei din ceea ce se declara dar nu se plateste. Astfel, statul paseaza in sarcina contribuabilului obligatiile de varsare a TVA-ului, obligatii care genereaza stres dar si costuri logistice.

TVA-ul fiind principala taxa de colectare a banilor la bugetul de stat, a facut ca modificarile legislative sa fie implementate usor, in conditiile in care se urmareste de mult timp eradicarea evaziunii fiscale.

Diviziune – Lipsa de comunicare dintre clasa politica si mediul de afaceri a dus la defavorizarea companiilor care aveau datorii catre stat, precum si a celor care au intrat in procesul de insolventa. Doar ca sistemul creeaza o diviziune suficient de sesizabila. Ea este creata companiilor care adopta benevol sistemul SPLIT TVA. Voluntarii obtin anumite beneficii care fac o mare diferenta intre ei si cei obligati sa aplice sistemul. O firma care inregistreaza datorii cu plata TVA-ului, va fi vizibil afectata fata de competitorii favorizati de acest sistem.

O alta forma de diviziune categorica sunt pragurile etalon stabilite pentru categorii diferite de companii (mari, mici si medii).

Actiune – Prima actiune pe care acest sistem il are este asupra instrumentelor de plata. Obligativitatea aplicarii platii defalcate duce la excluderea unora dintre ele. Cambiile, biletele la ordin si cecurile sunt sisteme de plati care nu sunt integrate in forma actuala de SPLIT TVA. De exemplu, chiar daca se emit doua bilete la ordin, unul pentru contul special de TVA si altul pentru contul curent, nu este clar daca primul mai poate circula ca GIR.

Toate actiunile necesare procesului ar trebui comunicate de autoritati in momentul notificarii contribuabililor. Acestia ar trebui indrumati si invatati cum sa verifice / sa actioneze, chiar fara sa cunoasca in amanunt legea. Instrumentele de plata, conturile separate, numarul zilelor lucratoare, aplicarea dobanzilor penalizatoare si a altor amenzi, duc la blocarea activitatii contribuabilului in loc sa fie ajutat sa isi desfasoare activitatea cat mai usor si a iesi din obligativitatea sistemului SPLIT TVA.

Pe platforma verificaretva.ro puteti verifica in timp real persoanele juridice obligate sa aplice sistemul de plata defalcata a TVA, dar si pe cele care considera ca acest sistem le avantajeaza. Verificati daca sunt platitoare / neplatitoare de TVA si daca platesc TVA la incasare sau la facturare. Contul nou de utilizator va permite verificarea GRATUITA a 250 de coduri fiscale, timp de 14 zile.