Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Rambursarea TVA?

rambursarea tva

Este important ca firmele din România să știe că au șansa de a recupera TVA pentru anumite bunuri și servicii achiziționate, dacă solicită acest lucru.

În vederea contextului economic cauzat de răspândirea infecției cu virusul COVID-19, ANAF pregatește un mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea rapidă a deconturilor de TVA, proiectul fiind în prezent în circuitul de avizare internă.

Aici găsiți comunicatul emis de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, în data de 02.04.2020.

Detalii despre rambursarea TVA-ului și procedura pe care trebuie să o urmeze companiile din România pentru a solicita rambursarea TVA-ului sunt prezentate în articolul de mai jos.

Ce este rambursarea de TVA?

Rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) reprezintă restituirea TVA-ului, la solicitarea companiilor, atunci când sumele obținute din vânzari sunt mai mici decât sumele obținute din cumpărari. Mai exact, atunci când TVA-ul deductibil este mai mare decât TVA-ul colectat, companiile pot solicita rambursarea TVA-ului, atât prin intermediul declarației 300, cât și prin declarația 318 (rambursări TVA din UE), de la Bugetul de Stat.

Rambursarea de TVA este reglementată prin Legea nr. 227/2015 din Codul Fiscal, actualizată prin Ordonanța de Urgență nr. 3/2018, din data de 8 februarie 2018.

Cum se calculează valoarea TVA-ului rambursat?

Prin stabilirea sumelor care au rezultat din taxele aferente achizițiilor efectuate de o persoană impozabilă și taxele colectate pentru operațiuni taxabile se calculează valoarea TVA-ului care trebuie rambursat.

În urma calculelor, organele fiscale abilitate vor stabili dacă exista TVA de rambursat către persoanele impozabile sau dacă acestea mai au TVA de plată către organele fiscale (sume pozitive).

Cine poate solicita rambursarea TVA?

Orice persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal, poate solicita rambursarea de TVA, trimestrial sau lunar, în cazul în care există sume negative care trebuie decontate.

Selectarea acestei opțiuni se face din decontul de taxă prin formularul 300, fiind totodata și cerere de rambursare.

Persoanele impozabile pot solicita rambursarea TVA pentru urmatoarele categorii de bunuri și servicii achiziționate: combustibil, închiriere de mijloace de transport, taxe rutiere de acces şi taxa de utilizare a drumurilor, cheltuieli de deplasare (cu taxiul sau mijloace de transport public), cazare, servicii de catering și restaurant, acces la târguri şi expoziţii, cheltuieli pentru produse de lux, activităţi de divertisment şi spectacole.

Firmele care nu sunt plătitoare de TVA sau ale căror sume negative sunt mai mici de 5000 de lei nu pot solicita rambursarea de TVA.

Când se ramburseaza TVA?

Rambursarea de TVA se face, de regulă, în 45 de zile sau în 90 de zile în cazul în care soluţionarea decontului de TVA presupune şi un control anticipat. Termenul iniţial poate fi prelungit cu o perioadă de la două la şase luni în cazul în care, pentru soluţionarea cererii este necesară administrarea de alte probe suplimentare în vederea luării unei decizii. În această perioadă, contribuabilul nu poate solicita dobânzi pentru rambursarea cu întârziere a TVA.

Stadiul solicitării de rambursare cât și situația deconturilor cu rambursare de TVA pot fi verificate de către contribuabili pe site-ul ANAF.

Urmărește secțiunea Noutăți TVA și fii la curent cu toate informațiile legislative și fiscale din domeniul TVA.

Verifică starea de TVA a persoanelor juridice din România, prin simpla interogare a codurilor fiscale, aici!