Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Achiziții intracomunitare de autoturisme. Cum înregistrezi TVA?

Achizitii intracomunitare de autoturisme. Cum inregistrezi TVA?

Ai o companie cu obiect de activitate achiziția și ulterior vânzarea de autoturisme? Ești plătitor de TVA și impozit pe profit?
Informațiile din rândurile următoare îți vor fi de maxim folos dacă dorești să aplici un tratament fiscal corect din punct de vedere legal acestor achiziții de autoturisme dintr-o țară membră UE.

Studiu de caz:

Presupunem că ești Administratorul unei Societăți Comerciale, plătitoare de TVA, înființată în România și intenționezi să achiziționezi un autoturism dintr-o țară membră a Uniunii Europene – Germania, în data de 15.01.2020.

Ce pași trebuie să urmezi atât înainte cât și după achiziție?

1. Înainte de achiziție:

Trebuie să verifici dacă autoturismul este nou sau second-hand.
Conform Articolului 266, alineatul 3, litera b) din Codul fiscal, un vehicul terestru, pentru a fi considerat nou, trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
● Să nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcțiune;
● Să nu fi efectuat deplasări care depășesc 6000 km.
Orice vehicul terestru care nu îndeplinește una dintre condițiile menționate mai sus este considerat second-hand.

Trebuie să te informezi referitor la statutul persoanei care efectuează vânzarea:
● Persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA, în regim normal, în Germania;
● Persoană impozabilă, care nu este înregistrată în scopuri de TVA, în Germania, deoarece se află în regimul special de scutire, regim similar cu cel aplicat în România conform prevederilor Articolului 310 din Codul fiscal;
● Persoană fizică, impozabilă din punct de vedere al TVA, obligată să înregistreze TVA în Germania, în condițiile în care autoturismul este nou;
● Persoană fizică, neimpozabilă din punct de vedere al TVA deoarece nu este obligatoriu să se înregistreze referitor TVA, dacă autoturismul este second-hand.

Trebuie să te informezi la regimul aplicat dacă vânzătorul este persoană impozabilă iar autoturismul este second-hand:
● Regim normal dacă nu este revânzător;
● Regim special second-hand dacă este revânzător.

2. După achiziție:

Indiferent dacă autoturismul este nou sau second-hand, dacă regimul aplicat de vânzătorul din Germania este un regim normal de scutire, acesta considerând că efectuează o livrare intracomunitară de bunuri scutită de TVA în Germania dar impozabilă în România, iar tu i-ai comunicat un cod valid de TVA emis de Autoritatea Fiscală Română, ești obligat prin lege să aplici următorul tratament fiscal și contabil:

● Taxare inversă prin formula 4426 = 4427 deoarece realizezi o achiziție intracomunitară de bunuri, achiziție impozabilă în România, din punct de vedere al TVA.

● Calculare TVA datorată la o bază de impozitare determinată în lei prin utilizarea cursului valutar în vigoare la data emiterii facturii către vânzătorul din Germania.

● Raportare valoare operațiune de achiziție atât prin Declarația D300 (Decont de TVA), la rândurile 5, respectiv 20, cu report la rândul 5.1, respectiv 20.1 cât și prin Declarația D390 (Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare). Dacă furnizorul îți emite factura în data de 15.01.2020, tu vei evidenția această operațiune în jurnalele de TVA întocmite pentru luna ianuarie 2020 și o vei raporta prin Declarațiile D300 și D390 aferente lunii ianuarie 2020.

Ce formule contabile folosești pentru înregistrarea achiziției?
2133 Mijloace de transport = 404 Furnizori de imobilizări
4426 TVA deductibilă = 4427 TVA colectată

Referitor la regimul de taxare inversă prin formula contabilă 4426 = 4427, cumpărător fiind, trebuie reții faptul că dacă intenționezi să utilizezi autoturismul și în alte scopuri decât cel al activității economice, nu ești îndreptățit să exerciți, integral, deducerea sumei TVA deductibilă ci doar un procent de 50%.

Ce formulă contabilă folosești pentru reîntregirea costului de achiziție al autoturismului?
2133 Mijloace de transport = 4426 TVA deductibilă

Vei raporta această reîntregire a costului de achiziție al autoturismului în Declarația D300 (Decont de TVA), la rândul 30 ajustând astfel, negativ, cu 50% suma TVA deductibilă raportată la rândul 18.

Cei 50% din costul de achiziție care nu pot fi deduși, îi poți recupera prin amortizare.

Dacă autoturismul este second-hand iar vânzătorul din Germania aplică regimul special second-hand specific revânzătorilor, achiziția autoturismului nu va fi impozabilă în România iar tu vei aplica următorul tratament fiscal și contabil:

● Raportare valoare achiziție autoturism în Declarația D300 la rândul 28.

● Neraportare valoare achiziție autoturism în Declarația D390.

Operațiunea de achiziționare a autoturismului va fi taxabilă la furnizorul din Germania, prin aplicarea cotei standard de TVA, cota de 19% la marja de profit aferentă tranzacției, profitul fiind reprezentat de diferența dintre prețul de vânzare și costul de achiziție.

Urmând pașii menționați anterior, vei înregistra corect din punct de vedere legal achizițiile intracomunitare de autoturisme.

Citește și alte studii de caz, informații despre legislația TVA și aplicabilitatea ei pe VerificareTVA.ro , platforma special creată pentru a-ți crește eficiența!
Fă-ți CONT GRATUIT și verifică informații fiscale despre persoanele juridice, ușor și repede, în timp real!