Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Noutati si articole TVA Romania

Comercializezi bunuri sub formă de pachet sau prestezi mai multe servicii în baza aceluiași contract?

Afla mai mult  
Află cum să aplici, corect și ușor, noile modificări ale Normelor de TVA (Taxa pe Valoare Adăugată), adoptate de Guvernul PSD, condus de Prim-Ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă, prin Hotărârea Nr. 213 din 10 aprilie 2019.

Care sunt situațiile asupra cărora survin modificări conform HG Nr. 213/2019?

1. Prestezi mai multe servicii/efectuezi mai multe livrări către un client, în cadrul aceluiași contract:

1.1 Ai o operațiune principală și operațiuni accesorii. O livrare/prestare este accesorie unei operațiuni principale în cazul în care nu constituie un scop în sine, pentru clientul tău, ci constituie un mod de a beneficia de livrarea principală realizată de tine, ca furnizor/prestator, în cele mai bune condiții.

Aplici același regim de TVA (Taxa pe Valoare Adăugată) atât operațiunii principale, cât și operațiunilor accesorii, referitor la livrare, cote de TVA, scutiri de TVA, locul livrării.

Exemplu: Efectuezi pentru un client servicii de instruire a personalului departamentului de vânzări, în cadrul aceluiași contract stipulându-se și achiziția accesorie a suportului de curs, cartea a cărui autor este trainer-ul. Aplici aceeași cotă de TVA (19%) întregului contract.

Cum să decontezi TVA-ul aferent facturilor Facebook și Google

Afla mai mult  

Ai decis să te promovezi online folosind serviciile rețelei de socializare Facebook sau motorului de căutare Google?
Află că atât factura Facebook cât și factura Google reprezintă obligații declarative și fiscale, fie că ești Plătitor de TVA, fie că ești Neplătitor de TVA.

Verificarea codurilor de TVA - obligatie si necesitate

Afla mai mult  

Factura este unul din documentele ce stau la baza oricarui act comercial de tip Business to Business, iar intocmirea corecta a acesteia, cu respectarea elementelor obligatorii, este o cerinta impusa prin Codul Fiscal. Principalul element dintr-o factura, ce indentifica in mod unic un partener este codul unic de identificare / codul de identificare fiscala (CUI/CIF).

TVA pe intelesul tuturor

Afla mai mult  

TVA este o taxa pe care firmele si consumatorii finali o simt si o suporta in fiecare factura. Ea este aplicata procentual la valoarea bunurilor / serviciilor si se reflecta in pretul final.

Se modifica cota de TVA pentru turism si activitati conexe

Afla mai mult  

Se modifica cota de TVA pentru turism si activitati conexe. Un paradox al modificarii care intra in vigoare la 1 noiembrie 2018
Pentru a facilita accesul populatiei la servicii de turism si a scadea evaziunea fiscala, Guvernul a aprobat in sedinta, la inceputul lunii octombrie, modificarea cotei de TVA (taxa pe valoare adaugata) pentru turism si activitati conexe acestuia. Concret, incepand cu 1 noiembrie 2018, cota de TVA se reduce de la 9%, cat este in prezent, la 5% pentru o serie de servicii care se desfasoara in domeniul ospitalitatii.
Astfel, de la 1 noiembrie 2018, 5% va fi cea mai mica clasa de aplicare TVA pentru domeniul turismului in Romania.

Casele de marcat si TVA

Afla mai mult  

Combaterea evaziunii fiscale in Romania este principalul motiv care a determinat Guvernul sa impuna folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic.
Astfel ca, in jur de 800.000 de case de marcat cu jurnal tiparit trebuie substituite cu case de marcat cu jurnal electronic. Termenele propuse de catre autoritatile fiscale,1 septembrie, respectiv 1 noiembrie 2018 au fost prelungite, iar nerespectarea acestora nu va fi sanctionata cu amenzi, ci cu avertismente pentru contribuabili. Primul termen a fost propus pentru firmele mari si mijlocii, iar al doilea pentru firmele mici, inclusiv taximetristii autorizati.

Cum puteti cauta persoanele care aplica TVA, mai repede si mai eficient

Afla mai mult  

Platforma de verificare a TVA
VerificareTVA.ro este un instrument usor de utilizat care ajuta la verificarea informatiilor despre TVA, rapid si eficient. Acest serviciu va ajuta sa realizati verificarile lunare / trimestriale prin diferite variante de acces: verificare punctuala, verificare in baza unor liste de coduri fiscale si prin validare automata, TVA API.

VerificareTVA - Prima platforma automatizata de validare a codurilor fiscale

Afla mai mult  

Mai bine primul decat niciodata
VerificareTVA.ro este prima platforma de verificare / validare TVA a persoanelor juridice din Romania. Inaugurata in martie 2012, in prima perioada de la aparitie a functionat mai mult ca aplicatie ce deservea scopurilor precise de verificare a platitorilor / neplatitorilor de TVA, in timp ce astazi este un site extrem de util, care se adreseaza atat celor care au nevoie de putine validari ale TVA, cat si celor care verifica lunar peste 40.000 de persoane juridice.

Ce este SPLIT TVA si cui se aplica?

Afla mai mult  

SPLIT TVA este un sistem de plata defalcata, devenit obligatoriu in 2018 si presupune:
* valoarea fara TVA, din suma facturata, sa intre in contul furnizorului;

Evaziune, diviziune si actiune

Afla mai mult  

Evaziune - Sistemul de plata defalcata a TVA-ului a fost introdus dupa modelul Italiei, scopul major fiind de a reduce evaziunea fiscala in Romania, domeniul TVA fiind cel mai afectat. La capitolul incasari din TVA, aproape 40% nu ajung la stat (frauda, erori, falimente, insolvente, neplata TVA). Mecanismul SPLIT TVA vine ca un gardian al taxelor pe valoare adaugata, in speranta ca prin aceasta masura, Guvernul isi doreste sa incaseze inca 6 miliarde Lei din ceea ce se declara dar nu se plateste. Astfel, statul paseaza in sarcina contribuabilului obligatiile de varsare a TVA-ului, obligatii care genereaza stres dar si costuri logistice.
TVA-ul fiind principala taxa de colectare a banilor la bugetul de stat, a facut ca modificarile legislative sa fie implementate usor, in conditiile in care se urmareste de mult timp eradicarea evaziunii fiscale.

TVA – taxa pe valoare adaugata

Afla mai mult  

TVA – taxa pe valoare adaugata – este una dintre taxele percepute de stat si este suportata de beneficiarii bunurilor si serviciilor, denumiti in continuare consumatori finali. La acest impozit participa toti cei care sunt implicati in ciclul economic realizarii bunurilor si serviciilor care sunt purtatoare de TVA. Agentii economici care au luat parte la acest proces au dreptul de deducere, fiind obligati apoi sa vireze soldul TVA ramas la bugetul de stat.