Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

TVA-ul tranzacțiilor intracomunitare. Ce se modifică de la 1 ianuarie 2020?

Anul 2020 se apropie cu pași repezi și nu vine singur ci însoțit de „remediile rapide” ale Consiliului UE, modificări în domeniul Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie.
TVA-ul tranzacțiilor intracomunitare. Ce se modifică de la 1 ianuarie 2020? „Remediile rapide” reprezintă un pachet de măsuri adoptate de Consiliul Uniunii Europene ce va uniformiza reglementările în materie de TVA aplicabile tranzacțiilor intracomunitare.

Alege și tu să profesezi informat, întotdeauna! Nu lăsa vreo greșeală să se strecoare în documentele tale justificative! Primește Controalele ANAF referitor la TVA cu relaxare, sigur pe activitatea ta contabilă corectă și legală!

Care sunt măsurile adoptate de Consiliului UE ce reglementează „remediile rapide”?   

 • Directiva (UE) 2018/1910 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul Taxei pe Valoarea Adăugată pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre;
 •   
 • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1912 de modificare a Regulamentului (UE) 282/2011 în ceea ce privește anumite scutiri pentru operațiunile intracomunitare.

 • Regulamentul vine în completarea Directivei, ambele măsuri fiind aplicabile în toate statele membre UE, începând cu 1 ianuarie 2020.

  Ce modificări implică pachetul de măsuri pentru „remedii rapide” (UE)?

  Pachetul de măsuri, adoptat în urma întrunirii majorității calificate, are ca scop uniformizarea regimului TVA în toate statele membre UE referitor la:

  1. Simplificarea pentru structurile de stocuri la dispoziția clientului
  Toate statele membre UE vor fi obligate să considere că mișcarea intracomunitară are loc la data când se extrag bunurile din stoc și nu la data transferului inițial al bunurilor.

  2. Vânzările în lanț
  În cazul în care obiectul unui transport intracomunitar este reprezentat de vânzări succesive de bunuri, transportul va fi atribuit doar uneia dintre livrări. Doar acea livrare va fi considerată livrare intracomunitară, scutită de TVA. Celelalte livrări vor fi considerate locale și prin urmare vor fi supuse cotei TVA din țara de livrare.

  3. Aplicarea scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri prin introducerea unor condiții mai stricte, bazate pe un set uniform de reguli privind raportarea și documentele justificative, reguli aplicabile tuturor statelor membre.
  Astfel, livrările intracomunitare de bunuri vor fi scutite de TVA doar dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile:
    - Cumpărătorul comunică furnizorului un cod valid de înregistrare în scop de TVA, cod prezent pe factura de livrare intracomunitară;
    - Cumpărătorul raportează obligatoriu în Declarația recapitulativă 390, tranzacția intracomunitară;
    - Furnizorul deține cel puțin 2 mijloace de probă, emise de două părți diferite independente atât una de cealaltă, cât și de vânzător și de cumpărător: documentele referitoare la expedierea sau transportul bunurilor (CMR sau factură de transport), documente de plată a transportului, documente de asigurare.
  Contabilii, agenții economici și consultanții fiscali vor fi nevoiți să acorde o atenție sporită declarației D390, care va deveni foarte importantă în procesul de conformare fiscală în cazul efectuării de operațiuni intracomunitare de bunuri.

  Implementarea tardivă sau incompletă a modificărilor de regim TVA pentru tranzacțiile afectate de noile reguli poate conduce la amenzi sau obligații fiscale suplimentare.
  Este bine știut că în toate comunicatele ANAF, amenzile, sumele suplimentare impuse ulterior controalelor TVA, dobânzile și penalizările referitor la TVA, constituie cel mai mare procent de bani colectați la bugetul de stat.
  Fă economie de timp, bani și nervi alegând sprijinul platformei VerificareTVA.ro în cunoașterea și aplicarea corectă a prevederilor legale în vigoare! Alege siguranța acțiunilor tale, evită erorile și amenzile pe care le atrag!

  VerificareTVA.ro este mai mult decât o platformă de verificare a Taxei pe Valoarea Adăugată, este un portal de informare care te ține la curent cu toate noutățile legislative din domeniul TVA.
  Alege să fii informat și să ai o activitate contabilă corectă și legală!