Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Se modifică cota de TVA pentru turism și activități conexe

Pentru a facilita accesul populației la servicii de turism și a scădea evaziunea fiscală, Guvernul a aprobat în ședință, la începutul lunii octombrie, modificarea cotei de TVA (taxa pe valoare adăugată) pentru turism și activități conexe acestuia. Concret, începând cu 1 noiembrie 2018, cota de TVA se reduce de la 9%, cât este în prezent, la 5% pentru o serie de servicii care se desfășoară în domeniul ospitalității.
Astfel, de la 1 noiembrie 2018, 5% va fi cea mai mică clasă de aplicare TVA pentru domeniul turismului în România.

TVA 5% servicii turistice

Domenii de activitate pentru care cota TVA se reduce de la 9% la 5% începând cu 1 noiembrie 2018

Au fost incluse activități și operațiuni de bază dar și domenii conexe care ar duce la dezvoltarea acestei ramuri importante a economiei naționale.
Astfel, cota taxei pe valoare adăugată va scădea la 5% pentru:
• Cazarea în structuri hoteliere, unități de primire similare și o noutate, inclusiv terenurile închiriate pentru camping;
• Produsele alimentare servite în unități de alimentație publică, în restaurante și prin servicii de catering, fără a include alcoolul (cu excepția berii);
• Utilizarea facilităților sportive pentru agrement, activitățile recreative în parcuri de distracție și accesul în muzee sau edificii culturale similare.

Domenii noi care au fost cuprinse în Ordonanța de Urgență privind reducerea taxei pe valoare adăugată (TVA) la 5%

Cu scopul de a încuraja consumul intern și colectarea de taxe la buget, Guvernul a luat măsuri de reducere a taxării în domeniul turismului. Structurile de cazare și domeniul alimentației publice au beneficiat de-a lungul timpului de un nivel special al taxei pe valoare adăugată de 9%, cotă care urmează a se modifica la începutul lunii următoare.
Începând cu 1 noiembrie 2018, în categoria serviciilor conexe de turism sunt incluse noi activități recreative, a căror cotă de TVA va fi, bineînțeles 5%:
• Utilizarea facilităților sportive clasificate CAEN 9311 și 9313;
• Taxele de intrare pentru activități conexe turismului precum castele, muzee, monumente, situri arhitecturale, grădini zoologice;
• Taxele de intrare la activități recreative încadrate în cod CAEN 9321 și 9329, precum: bâlciuri, parcuri de distracții și alte activități recreative.

Argumentul Guvernului pentru modificarea cotei de TVA de la 9% la 5% începând cu 1 noiembrie 2018

Guvernul argumentează introducerea unei taxe pe valoare adăugată de 5% în domeniul turismului și al activităților conexe printr-o mai largă accesibilitate a populației către activitățile de acest tip. Un scop primar în scăderea TVA în domeniul turismului este cel de a încuraja antreprenorii în domeniu sa plătească taxele și să iasă din zona de gri/negru, crescând astfel colectarea la buget.
Un alt punct de vedere este că prin creșterea turismului pe orizontală se vor dezvolta alte industrii pe verticală, îmbunătățind starea economiei locale în zonele turistice.

Un paradox al modificării de TVA de la 9% la 5%, începând cu 1 noiembrie 2018

Scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 9% la 5% se aplică strict în domeniul turismului, nu și în cel al alimentatiei publice în general.
Astfel, vor exista două niveluri de taxare pentru produsele culinare. Pe de o parte restaurantele, localurile cu puncte de deservire în general și firmele de catering vor factura 5% TVA, începând cu 1 noiembrie 2018. Pe de altă parte, firmele cu livrare la domiciliu, care pot furniza aceleași produse către populație, dar fără să aibă mese sau locuri de deservire, vor rămâne la TVA 9%. Spre exemplu, aceeași pizza va fi mai ieftină dacă este consumată în restaurant, decât dacă este comandată cu livrare.

Prin reducerea cotei de TVA în turism se reduce costul vacanțelor pentru populație

În mod normal, modificarea TVA de la 9% la 5% pentru servicii turistice și conexe, ar trebui să scadă costul vacanțelor locale. O problemă aparte o ridică vacanțele pentru care s-a achitat avans cu TVA 9%, restul de plată urmând a fi taxat cu 5%. Astfel, vor fi turiști care vor plăti pentru aceeași vacanță prețuri finale diferite.

VerificareTVA.ro este mai mult decât o platformă de verificare a Taxei pe Valoare Adăugată, este un portal de informare care te ține la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul TVA.

Află despre ultimele modificări legislative, fii la curent cu majorările și reducerile cotelor de TVA pe care Guvernul le aprobă, obține informații fiscale actuale pentru a-ți putea desfășura cât mai bine activitățile de zi cu zi!