Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Verificarea codurilor de TVA - obligație și necesitate

Factura este unul din documentele ce stau la baza oricărui act comercial de tip Business to Business, iar întocmirea corectă a acesteia, cu respectarea elementelor obligatorii, este o cerință impusă prin Codul Fiscal. Principalul element dintr-o factură, ce identifică în mod unic un partener, este codul unic de identificare/codul de identificare fiscală (CUI/CIF).

Verificarea codurilor de TVA

Tipuri de înregistrare în scopuri de TVA

Din punct de vedere al TVA, în România sunt două tipuri de firme: plătitoare și neplătitoare de TVA. Firmele plătitoare de TVA se diferențiază de cele neînregistrate în acest scop prin prefixul RO la codul unic de identificare (CUI). La rândul lor, firmele plătitoare de TVA se împart în două categorii: TVA la facturare și TVA la încasare. Oricare din aceste două categorii poate aplica sau nu sistemul de plată defalcată a TVA (SPLIT TVA).

Pentru fiecare dintre acestea există câte un registru: Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA (Registru TVA), Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare (Registru TVA la încasare), Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA (Registru SPLIT TVA).

Obligația de a verifica dacă o firmă aplică TVA

Fiecare dintre aceste tipuri de TVA implică proceduri contabile diferite de înregistrare a TVA și mai ales, de decontare sau plată a taxei.

Înregistrarea firmelor în scop de TVA în funcție de anumite criterii legale atrage o serie de obligații contabile și fiscale atât pentru emitentul facturii (prestator/vânzător) cât și pentru firma cumpărătoare/beneficiară.

Practic, pentru o întocmire corectă a facturii, toate persoanele juridice sau mai exact, toți contribuabilii, au obligația de a verifica informațiile despre TVA pentru partenerii de afaceri: dacă sunt plătitori/neplătitori de TVA, dacă sunt plătitori de TVA la încasare/TVA la facturare și dacă folosesc plata defalcată a TVA (SPLIT TVA).

Diferențele între cei care aplică și cei care nu aplică TVA sunt foarte importante, întrucât amenzile, în cazul unor înregistrări contabile eronate, sunt substanțiale (între 500 și 5.000 lei, în funcție de specificul contravenției).

Necesitatea verificării constante a unui cod fiscal TVA

Înregistrarea în scopuri de TVA într-un anumit registru (Registrul TVA, Registrul TVA la încasare sau Registrul SPLIT TVA) nu este definitivă. O firmă poate fi radiată voluntar sau din oficiu din aceste registre specifice, iar elaborarea facturilor și declararea acestora trebuie să se realizeze conform modificării.

De exemplu: Aveți relații comerciale cu o firmă plătitoare de TVA, care aplică sistemul TVA la încasare. Este foarte posibil ca luna următoare respectiva firmă să aplice TVA la facturare (în cazul în care depășește pragul de 2.5 milioane lei în trimestrul fiscal sau la cerere).

De asemenea, se poate întâmpla ca un furnizor/client pe care îl cunoașteți ca nefiind înregistrat în scop de TVA, să ajungă la cifra de afaceri la care trebuie obligatoriu să se înregistreze în registrul TVA.

De aceea, aveți obligația și este necesar ca Dumneavoastră, în calitate de partener de afaceri, să verificați aceste coduri fiscale de TVA pentru toate firmele cărora le emiteți/plătiți facturi pentru produsele/serviciile angrenate în fluxul comercial.

Cum simplificați activitatea de a verifica liste de coduri TVA?

Firmele lucrează, în general, cu un număr mare de furnizori și de clienți, iar verificarea individuală este anevoioasă și consumă timp.

Pentru a răspunde acestei nevoi, VerificareTVA.ro a introdus două variante utile de verificare a CUI-urilor (verificare cod TVA):
- O variantă constă în verificarea listelor de coduri fiscale online. Acestea pot fi încărcate în contul de utilizator VerificareTVA.ro, iar verificarea în baza de date se realizează automat, returnând o listă actualizată.
- Cea de-a doua variantă, mai simplă, este utilizarea sistemului TVA API. Practic, se realizează interacțiunea dintre platforma de verificare cu programul Dumneavoastră de contabilitate/facturare și validarea unui cod de TVA se face instantaneu, în timpul completării facturii.

VerificareTVA.ro este mai mult decât o platformă de verificare a Taxei pe Valoare Adăugată, este un portal de informare care te ține la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul TVA.

Află noutățile legislative pentru a-ți putea desfășura cât mai bine activitățile contabile de zi cu zi!